L'informe anomenat: “El temps de treball i l'equilibri entre el treball i la vida privada al món” examina els dos aspectes principals del temps de treball: les hores de treball i l'organització del temps de treball, i els seus efectes sobre el rendiment de les empreses, així com i l’equilibri entre el treball i la vida privada de les persones.
El primer en el que es concentra l’estudi és en l'equilibri entre la vida professional i personal, i constata que més d'una tercera part de tots els treballadors treballen més de 48 hores per setmana, mentre que una cinquena part de la força de treball mundial té un horari de treball reduït (a temps parcial) o treballa menys de 35 hores setmanals.
L'informe també analitza diferents organitzacions, i com gestionen el temps de treball, i els seus efectes sobre l'equilibri entre la vida professional i privada, com ara els sistemes de treball per torns, horaris comprimits i hores anuals de mitjana. Adverteix que els beneficis d'algunes d'aquestes modalitats flexibles, com una vida familiar millor, poden estar acompanyats per costos com ara més desequilibris de gènere i riscos per a la salut.
L'informe inclou un nombre de conclusions i recomanacions, entre les quals es poden destacar les següents:
- Les lleis i les reglamentacions de la jornada laboral sobre el nombre màxim d'hores de treball diàries i els períodes de descans reglamentaris són èxits que poden contribuir a la salut i el benestar d'una societat a llarg termini, i per tant no s'han de posar en perill.
- Les jornades de treball més llargues estan associades en general amb una productivitat inferior, mentre que un horari més reduït està relacionat amb una major productivitat.
- Els països haurien d'aprofitar les experiències adquirides amb la reducció i flexibilitat de les hores de treball durant la crisi de la COVID-19. Incloent les modalitats a temps parcial amb les prestacions més grans possibles, no només per tal de mantenir l'ocupació sinó també per sostenir el poder adquisitiu i crear la possibilitat d'amortitzar els efectes de les crisis econòmiques.
- Són necessàries respostes de la política pública per tal de promoure reduccions de les hores de treball a nombrosos països, per promoure un equilibri saludable entre el treball i la vida privada i millorar la productivitat.
- El teletreball contribueix a mantenir la feina i crea un nou espai per a l'autonomia de l'empleat. Això no obstant, aquesta i altres formes de modalitats flexibles de treball han de ser regulades per contenir els seus possibles efectes negatius, a través de polítiques com la que sovint s'anomena un “dret a desconnectar-se” del treball.